Latviešu tradīcijas atdzimst – arī ēšanas kultūrā

December 10, 2015

Masu kultūra un vērtības, kas daudzu gadu garumā ir vēlušās pāri arī Latvijai un tās iedzīvotājiem, ir iespaidojušas daudz ko mūsu dzīvesveidā un paradumos. Protams, ka tas nesis daudz laba, ir attīstība, inovācijas, bet vienu brīdi tajā visā bijām aizmirsuši, ka arī pašiem savas tautas vēsturē un tradīcijās ir gana daudz laba un noderīga, ko nedrīkst aizmirst un kas ir mērķtiecīgi jāizkopj. Par laimi pēdējos gados visās jomās latviskās vērtības sākušas atdzimt un piemēroties mūsdienām, lai nodrošinātu to saglabāšanos un organisku iekļaušanos arī ikdienas dzīvē. Viena no lieliskām kustībām, kas aktīva jau dažus gadus un ko popularizē daudzi sabiedrība zināmi cilvēki un profesionāļi – tā ir mūsdienu latviešu virtuves atdzimšana un izkopšana.

Tradicionālā virtuve labākajos restorānos

restorāns-deviņiDaudzi Latvijas pavāri un ēdiena kultūras entuziasti ir uzņēmušies izcelt atkal slavas saulītē latviešu senākās ēšanas tradīcijas, pašu zemē augušus un tīrus produktus. Televīzijā ir bijuši vairāki raidījumi, kuros labākie pavāri sacentušies latvisku un gardu ēdienu mūsdienu versijas izveidošanā. Un šī tendence veiksmīgi pārņemta labākajos Latvijas restorānos, kas par goda lietu uzskata īpašu ar latviskiem akcentiem un produktiem piesātinātu ēdienu iekļaušanu ēdienkartē. Bet ir daži restorāni, kas ne tikai pievieno starptautiskajai ēdienkartei īpašo latviešu virtuves piedāvājumu, bet visu ēdienkarti izveidojuši pēc senākajiem latviešu virtuves, kultūras un folkloras paraugiem. Spilgtākais piemērs šādu restorānu starpā ir restorāns „Deviņi”, kas atrodas Rīgas skaistākajā jūgendstila apkaimē – Antonijas ielā. Šajā restorānā interjers veidots ar izteikti latviskiem akcentiem – koku, linu, tautiskiem rakstiem, gaišumu, vieglu noskaņu, īpaši akcenti ir latviešu tautiskie mūzikas instrumenti un citi sadzīves priekšmeti. Bet ēdienkartē ir viss labākais, ko gadsimtu gaitā līdz mūsdienām uzkrājusi latviskā virtuve – zirņu zupa, putras no miežiem, grūbām, asinsdesas, cūkas cepetis, pašmāju zivis, maizes zupa, rupjmaizes kārtojums un daudz kas cits, ko katrs var nobaudīt, ja dodas pusdienās vai vakariņās uz šo pārsteidzoši pozitīvo un rāmo restorānu, lai atcerētos un nograršotu to, kas vērtīga un gards pašu mājās un virtuvē.