Svinību bankets – kā to perfekti izplānot?

24.05.2016
Svinību bankets – kā to perfekti izplānot?

Neatkarīgi no tā, vai tās ir kāzas, labdarības pasākums, dzimšanas dienas sanākšana vai pat kāds valsts līmeņa pasākums, bankets ir galvenā panākumu atslēga. Tam ir jābūt labi izplānotam, un šajā gadījumā svarīgs ir ne tikai ēdiens, bet arī atrašanās vieta un tās dekorācijas, plānotie pasākumi tā laikā un pat sēdvietu izvietojums. Protams, ir iespējams nolīgt speciālistus, kuri parūpēsies par vissīkākajām detaļām, bet arī tajā gadījumā ir jābūt savai vīzijai par to, kādam ir jābūt pasākumam. 

 

Primārais, kas jāņem vērā, ja tiek plānoti banketi, ir budžets. Ir trīs galvenās jomas, kurām vajadzētu atvēlēt lielāko daļu finanšu – norises vieta, ēdināšana un dzērieni, un izklaide. Bet ar to vien nepietiek, vēl ir jāpadomā par to, kā viesi nokļūs uz svinību vietu, dekorācijām, personālu un, ja nepieciešams, pasākuma vadītāju. Plānošanas procesa sākumā ir jāizvērtē izmaksas, un jānodala budžets katrai no augstākminētajām jomām. Tas ļaus saprast, ko un cik ir iespējams atļauties un veltīt katrai no nepieciešamajām lietām. 

 

Visbiežāk svinību bankets tiek veidots tā, lai tas būtu ar kādu konkrētu vakara tēmu. Ir svarīgi saprast, kā tā ietekmēs citus lēmumus plānošanas procesā. Pasākuma tēma ietekmē pasniegto ēdienu, dzērienus, ģērbšanās stila prasības viesiem un arī pašu vietu, kā arī dekorācijas, un tas viss atspoguļojas arī uz atvēlēto budžetu. Ja vien pasākums neprasa tradicionālo melnās kaklasaites ģērbšanās stilu, kā tas būtu valsts iestāžu pasākumos un citos augsta līmeņa notikumos, tad ir iespējams parotaļāties ar tēmu, tādējādi ļaujot viesiem izbaudīt gardu un neparastu kulināro pieredzi, ar ko tad arī parasti izceļas visaugstāk novērtētie banketi. Protams, arī rotājumi var būt ļoti dažādi. Dažas no populārākajām tēmām varētu būt – Alise Brīnumzemē, 20-tie gadi, Holivuda, slavenības, mafija, un citas. 

 

Pati svarīgākā banketa sastāvdaļa protams ir ēdiens, tāpēc ēdienkartei ir jābūt pārdomātai. Būtu jāsniedz iespēja izvēlēties no vairākiem ēdieniem, kā arī ir jāpadomā par tiem, kuriem ir īpašas prasības attiecībā pret pārtiku – alerģijas, veģetārieši, vegāni un tamlīdzīgi. Šajā gadījumā noderīgi varētu būt arī tā saucamie RSVP ielūgumi saistībā ar izvēlēto maltīti, tas nozīmē to, ka viesiem ir pirms pasākuma jāizvēlas no piedāvātā tas, ko viņi vēlētos ēst, līdz ar to, būs iespējams rēķināties ar apjomiem un arī izmaksām.

 

Tik pat svarīga kā ēdiens ir arī dzērienu izvēle. No apmeklētāju puses skatoties, vislabākais ir atvērtā tipa bārs ar neierobežotu pieeju bezalkoholiskajiem dzērieniem, vīnam, alum un dažiem stiprajiem dzērieniem. Bet protams, šis variants var ļoti ietekmēt budžetu, līdz ar to, parasti nodrošina vismaz vīnu pie vakariņām, un maksas bāra iespēju.